Tekst en beeld: Tjomme Klop1

Wouter Bakhoven zit/zat in 6 vwo op het Haags Montessori Lyceum. Hij volgt/de in de bovenbouw drie jaar het vak filosofie en is van mening dat het vak zijn kijk op de wereld heeft verbreed. ‘Er zit altijd wel een waarheid in en het is goed om te kijken naar hoe een denkproces gaat.’

1. Waarom heb je ooit filosofie gekozen?

‘Ik kende sowieso al een aantal filosofen als Plato en Socrates en was benieuwd naar wat het vak inhield. Ik heb een maatschappelijke bril en ik vermoedde dat filosofie mogelijk mij zou helpen mijn denkbeelden te verbreden. Ook zou ik op die manier meer open kunnen staan voor verschillende individuen in een wereld waarin globalisatie speelt.’ 

2. Waarom denk je dat filosofie je kan helpen om je denkbeelden te verbreden?

‘Je hebt bij filosofie heel veel filosofen waar je het eigenlijk niet mee eens bent. Die stof moet je toch leren voor de proeven en de SE’s. Hoe meer je erop ingaat, hoe meer je denkt “er zit toch iets in”. Er zit altijd wel een waarheid in en het is goed om te kijken naar hoe een denkproces gaat. Het laat je zo meer nadenken over de wereld. Hoe je verschillende aspecten ervan kan bekijken.’

3. Weet je doordat je weet waar je het niet mee eens bent, ook beter waar je het wel mee eens bent?

‘Dat denk ik wel. Hoe langer ik filosofie heb hoe beter ik een beeld van mijzelf en van de wereld kan vormen. Het voelt in ieder geval wel alsof ik wijzer ben geworden.’ 

4. Wat vind je van de stelling: filosofie is een optocht van gevaarlijke gekken?

[lacht en is even stil]. ‘Aan de ene kant is het gewoon waar. Vaak denk je: wat is dit nou weer? Vaak heb je denkbeelden die compleet absurd klinken, zoals Descartes die min of meer denkt dat je een brein in een vat bent. Dat kan natuurlijk gevaarlijk zijn omdat als je daarin gaat geloven je heel pessimistisch of heel optimistisch kan worden. Er kan te snel het woordje ‘ te’ voor komen. Ik denk dat uiteindelijk het goede er toch uitkomt, omdat we er uiteindelijk toch breder door kunnen denken.’ 

5. Wat is volgens jou de beste filosofische vraag? 

‘Wat is het leven? / Wat betekent het leven? vind ik zelf de allerbelangrijkste vragen om te stellen. Daarmee kun je mensen toch een doel geven. Het besef van leven helpt toch erg door te kijken welke richting je op wil gaan. Bijna elke vraag kun je wel terugbrengen naar de vraag “wat betekent het leven?”. Dit is voor mij toch wel de meest centrale vraag.’ 

Bronnen:
1. Tjomme Klop is Teamleider 3 havo / vwo Haags Montessori Lyceum

 

‘Het voelt in ieder geval wel alsof ik wijzer ben geworden.’