Tekst: Egbert de Jong | Beeld: Lars van Rooijen

Barnus Kiss is bijna elf jaar en zit op montessorischool Floriande in Hoofddorp. Barnus is geboren in Hongarije en is toen hij drie jaar was naar Nederland gekomen. Hij krijgt en benut op school alle vrijheid om te leren, want dat heeft zijn hoofd nodig. Wij gaan met deze jonge rebel in gesprek.

1. Ken je een rebel?

‘Mijn opa was burgemeester in een kleine gemeente in Hongarije en durfde zich uit te spreken tegen Viktor (Orban), de premier. Dat noem ik nou echt een rebel, want hij durfde iets te doen vanuit zichzelf met een bepaald doel voor ogen. Net zoals Greta Thunberg.’

2. Ben jij een rebel?

‘Ik heb hele eigen ideeën en ik vind andere dingen leuk dan anderen. Ik wil elke dag nieuwe dingen leren. Zomaar meegaan met wat de rest doet, vind ik niet zo interessant. Ik heb dan ook altijd een eigen plan van wat ik wil doen op een dag.’

3. Is het lastig om een rebel te zijn? 

‘Soms vind ik het lastig om af te wijken van het plan dat ik in mijn hoofd heb. Bijvoorbeeld als ik moet samenwerken. Dan kan het niet altijd gaan zoals ik dat in mijn hoofd heb. Ik heb vaak een eigen idee, maar samen met iemand anders kan ik die ideeën moeilijk precies zo uitvoeren.’ 

4. Wanneer ben je een rebel?

‘Je kan een rebel zijn, maar als je er echt iets mee doet, dan word je ook een rebel in de ogen van anderen. Ik wil later graag in de politiek, diplomaat zijn of in de kinderraad. Omdat ik echt iets wil doen om de wereld mooier te maken.’ 

5. Wat bereik je als rebel?

‘Een rebel weet wat hij of zij wil. Het is niet altijd makkelijk, maar rebellen brengen wel iets teweeg. Ze geven energie en inspireren anderen. Ik ben zo blij om op een montessorischool te zitten. Hier ben ik vrij om te leren wat ik wil leren.’ 

‘Zomaar meegaan met wat de rest doet vind ik niet zo interessant’