Met dank aan Association Montessori Internationale.

De montessorileraar ontneemt het kind geen ontwikkelkansen door het dingen uit handen te nemen. In tegendeel, de montessorileraar weet dat kinderen dingen voor zichzelf moeten kunnen doen om zelfstandigheid te ontwikkelen. ‘Montessorileraren zijn geen dienaren van het lichaam van het kind, om hem te wassen, aan te kleden en te voeden’, schrijft Maria Montessori daarover in haar boek Opvoeden voor een nieuwe wereld. Het is de kunst van de montessorileraar om de geest van het kind te dienen, schrijft zij. Het zijn die leraren die inzetten op de emancipatie van het kind, in een steeds groter wordende vrijheid en steeds onafhankelijker van de leraar zelf. Want alleen die leraar die zich zo tot de kinderen verhoudt, zal het ware kind leren kennen, was Montessori’s overtuiging. 

Montessori, M. (2023). Opvoeden voor een nieuwe wereld. Montessori-Pierson publishing company. p. 83. Origineel gepubliceerd in 1946.

‘We moeten het kind helpen om voor zichzelf te handelen, zelf te willen en zelf te denken. Dat is de kunst van degenen die ernaar streven de geest te dienen.’